Kunnossapidossa ja laitehallinnassa merkittävä osa prosesseista pohjautuu liikkuvaan työhön: ajetaan työmaalle, kävellään viereiseen rakennukseen, haetaan työkaluja ja varaosia varastosta. Tämä liikkuminen vie huomattavan osan kunnossapitohenkilöstön päivittäisestä työajasta.
Lean-ajattelussa on yksinkertaistettuna kyse hukan poistamisesta ja prosessien suoraviivaistamisesta. Kunnossapidon prosesseissa voisi raa’asti ajatella kaiken edellä mainitun liikkumisen olevan Lean-ajattelussa vältettävää turhaa tekemistä. Realistisesti ajateltuna kaiken liikkumisen poistaminen päivittäisestä työstä on kuitenkin liki mahdotonta. Tästä syystä huomio on kiinnitettävä mahdolliseen turhaan liikkumiseen ja työhön, joka syntyy esimerkiksi, kun samojen laitteiden tai prosessien eri osia huolletaan eri aikoina tarpeettomasti.
Kunnossapitojärjestelmä avain tehostamiseen
Miten toiminnanohjausjärjestelmällä voidaan vaikuttaa tähän tilanteeseen? Yksi konkreettinen esimerkki on suorittaa järjestelmään kertyneen datan pohjalta analyysi, jossa ryhmitellään samoina aikoina suoritetut määräaikais- ja ennakkohuoltotyöt paketoiduiksi kokonaisuuksiksi. Näin ne voidaan järjestellä järjestelmässä vastaamaan asentajien luonnollista kulkua rakennusten sisällä tai työmaiden välillä.
Kuvitellaan tilanne, jossa asentajan ei tarvitse käydä maanantaina tarkastamassa lämpölaitosta ja palata keskiviikkona samaan paikkaan vaihtamaan öljyjä. Riittää, että asentaja avaa vuoron alkaessa puhelinsovelluksen, joka kertoo heti: ”ota mukaasi tänään nämä, kulje tämä reitti ja suorita mennessäsi nämä työt”. Näin työtehtävät voidaan yhdistää ja aikatauluttaa tehokkaammin.
Nykyaikaiseen toiminnanohjausjärjestelmään kuuluvat työkalut, kuten mobiilisovellukset, tarjoavat selkeän näkymän tehtäviin ja niiden tilaan. Tämä helpottaa raportointia ja parantaa tiedonkulkua. Analysoimalla kerättyä dataa voidaan myös ennakoida ja estää mahdollisia laiterikkoja, mikä edelleen vähentää yllättävien huoltokäyntien tarvetta.
Yhteenvetona, Lean-ajattelun ja kunnossapitojärjestelmän yhdistäminen tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia tehostaa toimintaa ja resurssien käyttöä. Oikeanlainen kunnossapidon ja laitehallinnan järjestelmä ei ainoastaan paranna tehokkuutta, vaan myös lisää työn mielekkyyttä ja laatua, mahdollistaen jopa kymmenien prosenttien parannukset suorituskyvyssä.