« Takaisin

Suomalaisen kunnossapidon digitalisaatio: oletko edelläkävijä vai laiskuri?

Lukuaika: 3 minuuttia
Juuso Jankama, Vincit Solutionsin CEO
Juuso Jankama
CEO

Suomalaisissa yrityksissä tunnistetaan kunnossapidon tärkeys. Lisäksi yrityksissä tunnistetaan erinomaisesti, miten sähköiset järjestelmät ja kunnossapitotyötä tukevat työkalut parantavat tuotannon laatua, käyttöastetta ja kustannustehokkuutta. Tästä huolimatta vain 20% suomalaisista yrityksistä on panostanut kunnossapidon digitaalisiin kyvykkyyksiin niin paljon, että heitä voidaan kutsua alan edelläkävijöiksi. Puolet yrityksistä ovat vasta aloittamassa digimatkaansa, ja kolmannes on jumittanut laiskurin rooliin, jossa kunnossapitoon ei panosteta ja toiminnan taso ja riskit ovat sen mukaiset.

Tämän ja paljon muuta mielenkiintoista tietoa suomalaisen kunnossapitokentän digitalisaation tilasta saimme selville kyselytutkimuksessamme, jonka toteutimme keväällä. Keskeinen johtopäätös datan perusteella on, että kunnossapidon digitalisointi on jäänyt suurelle osalle kunnossapidon osaajia etäiseksi ja vaikeasti hahmotettavaksi aiheeksi. Ihmiset eivät ymmärrä, mitä digitalisaatio ihan oikeasti tarkoittaa tuotantolaitoksen arjessa. Lisäksi ihmisillä on vaikea hahmottaa, mitä liiketoiminnallisia ongelmia ja haasteita kunnossapidon digitalisoinnilla voidaan ratkoa. Konkretian puute ja epämääräisyys estävät tekemästä kehitystyötä ja investointeja.

Tämän takia me VincitEAMilla halusimme tiivistää meidän 300 vuoden kollektiivisen kokemuksen helposti ymmärrettävään muotoon kunnossapidon maturiteettimalliksi. Maturiteettimalli jakaa yritykset kunnossapidon digitaalisen maturiteetin mukaan viiteen eri luokkaan. Mallin avulla yritysten on helppo hahmottaa, mikä on heidän nykytilansa, mitä konkreettisia hyötyjä on kotiutettavissa siirtymällä tasolta toiseen, ja selkeät ohjeet siitä millä toimenpiteillä tasohyppy tehdään. Toivomme mallin konkretisoivan kunnossapidon osaajille ja päättäjille, miten oikeat työkalut nostavat kunnossapidon kyvykkyyksiä.

Kunnossapidon kyvykkyyksien laajamittainen parantaminen ei ole pikkujuttu. Tuotantolaitosten kunnossapidon arvo on vuodessa yli 4 miljardia euroa. Pienetkin parannukset tuottavuudessa ovat kansantaloudenkin näkökulmasta merkittäviä asioita. Lisäksi, maailmanluokan osaaminen laitosten kustannustehokkaassa käynnissäpidossa ovat merkittävä osatekijä tuotantokapasiteetin pitämisessä Suomessa ja uusien tuotantoinvestointien houkuttelemisessa. Tekemämme kyselytutkimus vahvisti näkemystämme siitä, että VincitEAM-tiimi työskentelee tärkeiden asioiden parissa, ja meidän onnistumisemme auttaa laajasti suomalaista teollisuutta.

Tutkimus vahvisti myös näkemyksen sille, että Suomi tarvitsee Aina Parempaa Kunnossapitoa. Sitä varten me olemme olemassa!

Julkaisemme raportin kyselytutkimuksen keskeisistä löydöksistä. Lisäksi kunnossapidon maturiteettimalli ja siihen liittyvä opas näkee päivänvalon syksyn aikana. Kannattaa pysyä kuulolla!

Kiinnostuitko? Kysy lisää! Me puhumme kunnossapitoa.

© VincitEAM 2025